PROJE KAPSAMI
Proje kapsamında Ankara Kenti’nin, kent ölçeği, yerel ölçek ve mikro ölçek olmak üzere 3 farklı ölçekte ele alınması, her bir ölçekte elde edilen sonuçların çalışma alanı sınırını bir alt ölçeğe taşıması hedeflenmektedir. Projede, kent ölçeğinde kentsel dokunun sınıflandırılması, yerel ölçekte sınıflandırılan dokuların geometrik özelliklerinin tanımlanması ve mikro ölçekte yapısal ve bitkisel alanın detaylandırılması aşamalarında, Dünya Kentsel Veri Tabanı ve Erişim Portalı Araçları (The World Urban Database and Access Portal Tools- WUDAPT) kapsamında geliştirilmiş olan Yerel İklim Zonları (YİZ) Sınıflandırma yaklaşımı temel alınmıştır (Stewart ve Oke, 2012). Yerel İklim Zonları (YİZ) sınıflandırması, kentsel peyzajın kapsamlı ve standart bir bakış açısı sunarak sınıflandırılabilmesine olanak sağlayan ve çalışma alanının ölçeğine göre değişen yöntem yaklaşımları (“Seviye 0”, “Seviye 1” ve “Seviye 2” yaklaşımları) sunmaktadır (Stewart ve Oke 2012, Stewart vd. 2014, Betchel vd. 2015, Gál vd. 2015, Cai vd. 2016).
Çalışma kapsamında kent ölçeğinde yapılacak sınıflandırma için “Seviye 0” yaklaşımı, yerel ölçekte yapılacak kentsel geometri analizleri için “Seviye 1” yaklaşımı ve mikro ölçekte yapılacak modelleme için veri temini sürecinde “Seviye 2” yaklaşımı temel alınmıştır. “Seviye 0” yaklaşımı ile oluşturulan Yerel İklim Zonları sınıflandırması, yerel ölçekte geometrik parametrelerin uygulanacağı “Seviye 1” için bir başlangıç noktası olarak kabul edilmektedir. Seviye 1 yaklaşımı ile geometrik analizi yapılan alanların “Seviye 2” yaklaşımı ile yapısal ve bitkisel bilgi açısından detaylandırılması hedeflenmektedir. Bu yaklaşımlar temel olarak “ölçek” ve “detay” seviyeleri ile ilgilidir ve kullanılacak veri seti ile ilgili önbilgi sağlamaktadır. Bu yaklaşımların uygulanması sürecinde, standart ve tek bir yöntem tanımlanmamış, pek çok akademik çalışmada YİZ sınıflandırmasında yöntem çeşitliliğine vurgu yapılmıştır (Bechtel vd. 2015). Proje kapsamında da Ankara Kenti YİZ sınıflandırmasının WUDAPT yaklaşımları ile ele alınması ve çalışmanın amacına hizmet eden ölçekler arası bir yöntem geliştirilmesi hedeflenmiştir (WUDAPT 2023).
Kaynaklar
Bechtel, B., Alexander, P. J., Böhner, J., Ching, J., Conrad, O., Feddema, J., Mills, G., See, L. ve Stewart, I. 2015. Mapping local climate zones for a worldwide database of the form and function of cities. ISPRS International Journal of Geo-Information, 4(1); 199-219.
Cai, M., Ren, C., Xu, Y., Lau, K. K. L., ve Wang, R. 2018. Investigating the relationship between local climate zone and land surface temperature using an improved WUDAPT methodology–A case study of Yangtze River Delta, China. Urban Climate, 24, 485-502.
Gál, T., Bechtel, B., ve Unger, J. 2015. Comparison of two different Local Climate Zone mapping methods. ICUC9 – 9th International Conference on Urban Climate jointly with 12th Symposium on the Urban Environment.
Stewart, I. D. ve Oke, T. R. 2012. Local climate zones for urban temperature studies. Bulletin of the American Meteorological Society, 93(12); 1879-1900.
Stewart, I. D., Oke, T. R. ve Krayenhoff, E. S. 2014. Evaluation of the ‘local climate zone’scheme using temperature observations and model simulations. International Journal of Climatology, 34(4); 1062-1080.
WUDAPT, 2023. World Urban Database and Access Portal Tools, Web Sitesi: https://lcz-generator.rub.de/submissions, Erişim Tarihi: 02.04.2023.